Hvordan opstod julemanden?

julemandskostumeJulemanden kommer til new York. Julemandskostumet gjorde sin første indfald i amerikansk populærkultur i slutningen af ​​det 18. århundrede. I december 1773 og igen i 1774 rapporterede en nyhedsdag i New York, at grupper af nederlandske familier havde samlet sig for at ære jubilæet for hans død. Navnet Santa Claus udviklede sig fra Nicks hollandske kaldenavn, Sinter Julemandskostume, en forkortet form for Sint Nikolaas (hollandsk for Saint Nicholas). I 1804 distribuerede John Pintard, medlem af New York Historical Society, træskæringer af Julemanden på samfundets årlige møde. Baggrunden for graveringen indeholder nu kendte Santa billeder, herunder strømper fyldt med legetøj og frugt hang over en pejs. I 1809 hjalp Washington Irving til at popularisere Sinter Julemand-historierne, da han henviste til Julemandensom skytshelgen i New York i sin bog, The History of New York. Som hans fremtrædende udbredelse blev Sinter Julemand beskrevet som alt fra en “rascal” med en blå trehjørne hat, rødt vest og gule strømper til en mand iført brede hatte og et “stort par flamske trunkslange.” SHOPPING MALL SANTAS Gaveudgivelse, der hovedsagelig er centreret omkring børn, har været en vigtig del af julefesten siden ferieens foryngelse i begyndelsen af ​​det 19. århundrede.

Hvornår begyndte julemandskostumet at komme i butikkerne?

Butikker begyndte at annoncere julehandler i 1820, og i 1840’erne lavede aviser separate sektioner til ferieannoncer, som ofte indeholdt billeder af den nyligt populære julemand. I 1841 besøgte tusindvis af børn en Philadelphia-butik for at se en livsstil juleclausemodel. Det var kun et spørgsmål om tid, før butikkerne begyndte at tiltrække børn og deres forældre med lokket til en kig på en ”levende” julemand. I begyndelsen af ​​1890’erne havde frelses hæren penge til at betale for de gratis julemåltider, de gav til trængende familier. De begyndte at klæde sig på arbejdsløse mænd i julemanden, og sendte dem ind på gaderne i New York for at anmode om donationer. De berømte Salvation Army Santas har lige siden ringet klokker på gadehjørnerne i de amerikanske byer.

TWAS NATTEN FØR JUL

I 1822 skrev Clement Clarke Moore, en biskopminister, en lang juledag for sine tre døtre med titlen “En besøgsrejse fra St. Nicholas.” Moores digte, som han oprindeligt tøvede at offentliggøre på grund af sin lunefuldhed emne, er i høj grad ansvarlig for vores moderne billede af julemanden, som en “rigtig jolly gammel elf” med en portly figur og den overnaturlige evne til at opstige fra en skorsten. Selv om nogle af Moores billeder var sikkert lånt fra andre kilder, hjalp hans digt med at popularisere det nu kendte billede af en julemand, der fløj fra hus til hus på juleaften – i en “miniature

Julemandskostume er populært

slæde” ledet af otte flyvende rensdyrgaver til fortjenende børn. “En konto af et besøg fra St. Nicholas” skabte et nyt og straks populære amerikansk ikon. I 1881 tegner den politiske tegneserist Thomas Nast på Moores digt for at skabe den første lighed, der matcher vores moderne billede af julemanden. Hans tegneserie, som dukkede op i Harper’s Weekly, skildrede julemanden som en rotund, munter mand med et fuldt hvidt skæg, der holdt en taske lastet med legetøj til heldige børn. Det er Nast, der gav santa sin lyse røddragt, trimmet med hvid pels, nordpol værksted, alver og hans kone, fru Claus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *